PRZECHOWYWANIE ZAKWASU
Zakwas
który nie został zużyty do wypieku domowego chleba należy przechować do czasu
następnego pieczenia chleba.
Najprostszą metodą przechowania zakwasu to
zakręcony słoik pokrywką wstawić do lodówki. Należy pamiętać jeżeli zakwas nie
będzie używany dłużej nisz 7 do 10 dni, to po takim czasie należy do zakwasu
dodać łyżkę mąki razowej i trochę wody osmotycznej przegotowanej, dobrze
wymieszać i wstawić do lodówki.
Drugim sposobem podtrzymania aktywności
zakwasu to;
Wyjąć zakwas z lodówki, odczekać aż się
ogrzeje do temperatury pokojowej, następnie dodać 50gram mąki razowej i 50
mililitrów wody osmotycznej przegotowanej o temperaturze od 30°C do 40°C. Po 24
godzinach kiedy zakwas się uaktywni schować go do lodówki, żeby mógł dobrze się
przechować do następnego wypieku chleba domowego.
Przed rozpoczęciem wypieku należy pamiętać o
odpowiednio wcześniejszym wyjęciu zakwasu z lodówki, aby miał czas na
uaktywnienie.
Po wyjęciu zakwasu z
lodówki odczekać aż osiągnie temperaturę pokojową, a następnie dodać 50 gram
mąki razowej i 50 mililitrów wody osmotycznej przegotowanej o temperaturze od 30°C
do 40°C dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce i odczekać, aby zakwas
się dobrze uaktywnił. Jeżeli aktywność zakwasu po 24 godzinach jest nie
wystarczająca należ powtórzyć czynność z dodaniem mąki razowej i wody, odstawić
w ciepłe miejsce i poczekać aż się w pełni uaktywni i można przystąpić do
wykonania zaczynu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz