czwartek, 19 stycznia 2012

PRZECHOWYWANIE ZAKWASU


PRZECHOWYWANIE  ZAKWASU

Zakwas który nie został zużyty do wypieku domowego chleba należy przechować do czasu następnego pieczenia chleba.
Najprostszą metodą przechowania zakwasu to zakręcony słoik pokrywką wstawić do lodówki. Należy pamiętać jeżeli zakwas nie będzie używany dłużej nisz 7 do 10 dni, to po takim czasie należy do zakwasu dodać łyżkę mąki razowej i trochę wody osmotycznej przegotowanej, dobrze wymieszać i wstawić do lodówki.
Drugim sposobem podtrzymania aktywności zakwasu to;
Wyjąć zakwas z lodówki, odczekać aż się ogrzeje do temperatury pokojowej, następnie dodać 50gram mąki razowej i 50 mililitrów wody osmotycznej przegotowanej o temperaturze od 30°C do 40°C. Po 24 godzinach kiedy zakwas się uaktywni schować go do lodówki, żeby mógł dobrze się przechować do następnego wypieku chleba domowego.
Przed rozpoczęciem wypieku należy pamiętać o odpowiednio wcześniejszym wyjęciu zakwasu z lodówki, aby miał czas na uaktywnienie.
Po wyjęciu zakwasu z lodówki odczekać aż osiągnie temperaturę pokojową, a następnie dodać 50 gram mąki razowej i 50 mililitrów wody osmotycznej przegotowanej o temperaturze od 30°C do 40°C dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce i odczekać, aby zakwas się dobrze uaktywnił. Jeżeli aktywność zakwasu po 24 godzinach jest nie wystarczająca należ powtórzyć czynność z dodaniem mąki razowej i wody, odstawić w ciepłe miejsce i poczekać aż się w pełni uaktywni i można przystąpić do wykonania zaczynu.

Brak komentarzy: