CHLEB ZE SŁONECZNIKIEM NA ZAKWASIE
Dwa bochenki pieczone w keksówkach o wymiarach 30 x
12 x 8
Zaczyn:
·
woda osmotyczna przegotowana o temperaturze
30ºC do 40ºC w ilości 550 mililitrów
·
mąka żytnia razowa typ 2000 w ilości 500g
·
zakwas żytni w ilości 220g
PRZYGOTOWANIE ZACZYNU
Do
miski odmierzyć 550 mililitrów wody osmotycznej przegotowanej o temperaturze
30ºC do 40ºC dodać 500g mąki żytniej razowej typ 2000 dokładnie wymieszać,
przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce no 8 do 10 godzin.
Po
tym czasie dodać 220g aktywnego zakwasu żytniego i dokładnie wymieszać,
przykryć lnianą ściereczką i odstawić w cieple miejsca, aby zaczyn zaczął
dobrze fermentować.
Po
upływie 8 do 10 godzin zaczyn jest puszysty, gotowy do mieszania ciasta
właściwego.
CIASTO WŁAŚCIWE
·
cały zaczyn wcześniej przygotowany
·
woda osmotyczna przegotowana o temperaturze
30ºC do 40º w ilości 600 mililitrów
·
mąka żytni razowa typ 2000 w ilości 200g
·
mąka żytnia typ 720 w ilości 700g
·
sól morska 12g
·
słonecznik łuskany 320g
PRZYGOTOWANIE CIASTA WŁAŚCIWEGO
Do
zaczynu dodać 600 mililitrów wody osmotycznej przegotowanej o temperaturze 30ºC
do 40ºC i bardzo dokładnie wymieszać obydwa składniki. Następnie dodać 200g
mąki żytniej razowej typ 2000, 700g mąki żytniej typ 720, 12g soli morskiej,
320g słonecznika łuskanego. Wszystkie produkty dokładnie wymieszać robotem do
mieszania ciasta chlebowego, lub drewnianą łyżką. Ciasto będzie dosyć luźne.
Foremki
do pieczenia typ keksówka o wymiarze 30 x 12 x 8 wysmarować smalcem i posypać
bulką tartą lub otrębami pszennymi. Do tak przygotowanych foremek przełożyć
drewnianą łyżką ciasto chlebowe, równomiernie rozprowadzić, przykryć lnianą
ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto w foremkach będzie wyrastało od 3
do 6 godzin zależnie od temperatury pomieszczenia w którym rośnie. W tym czasie
ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto posmarować za pomocą
pędzla do wypieków z włosia naturalnego po wierzchu roztrzepanym białkiem lub
wodą, a następnie posypać wierzch chleba ziarnami słonecznika. Piekarnik
rozgrzać do temperatury 230ºC.
Do nagrzanego piekarnika
wstawić foremki z ciastem chlebowym i piec przez 20 minut w temperaturze 230ºC,
a następnie zmniejszyć temperaturę do 200ºC i piec chleb przez 30 do 40 minut.
Po upływie czasu przeznaczonego na pieczenie należy sprawdzić patyczkiem czy
chleb jest dobrze wypieczony. Jeżeli do patyczka nie przykleiło się ciasto to
jest to oznaka, ż chleb jest dobrze wypieczony. Wyjąć chleb z piekarnika, a
następnie z foremek, umieścić na kratce do studzenia. Wierzch chleba posmarować
wodą osmotyczną za pomocą pędzla do wypieków z włosia naturalnego i pozostawić
do całkowitego wystygnięcia.