ZUPA KOPERKOWA Z LANYMI KLUSKAMI
PORCJA NA 3 – 4 OSOBY
PRODUKTY POTRZEBNE DO WYKONANIA POTRAWY;
·
KOPER ŚWERZY
3 PĘCZKI LUB 150 GRAM KOPRU MROŻONEGO
·
JAJA KURZE 6
SZTUK
·
WODA
OSMOTYCZNA 1200 MILILITRÓW
·
MĄKA
WROCŁAWSKA
PRZYGOTOWANIE POTRAWY;
Koper dokładnie umyć i drobno posiekać. Wodę
osmotyczną w ilości 1200 mililitrów napełnić naczynie i wsypać posiekany koper,
naczynie przykryć, postawić na źródle ciepła do zagotowania.
Jajka umyć pod bieżącą ciepłą wodą i wybić do
naczyni, a następnie dodać tyle mąki aby powstało lejące gęste ciasto na lane
kluski.
Do
naczynia z gotującym się wodą i koperkiem wlewamy ciasto tak, aby powstawały
niewielkie kluski. Gotujemy wszystko kilka minut, aby kluski były miękkie i już
potrawa jest gotowa do spożycia.