środa, 19 grudnia 2012

ZUPA KOPERKOWA Z LANYMI KLUSKAMI



ZUPA KOPERKOWA Z LANYMI KLUSKAMI

PORCJA NA 3 – 4 OSOBY

PRODUKTY POTRZEBNE DO WYKONANIA POTRAWY;
·         KOPER ŚWERZY 3 PĘCZKI LUB 150 GRAM KOPRU MROŻONEGO
·         JAJA KURZE 6 SZTUK
·         WODA OSMOTYCZNA 1200 MILILITRÓW
·         MĄKA WROCŁAWSKA

PRZYGOTOWANIE POTRAWY;

Koper dokładnie umyć i drobno posiekać. Wodę osmotyczną w ilości 1200 mililitrów napełnić naczynie i wsypać posiekany koper, naczynie przykryć, postawić na źródle ciepła do zagotowania.
Jajka umyć pod bieżącą ciepłą wodą i wybić do naczyni, a następnie dodać tyle mąki aby powstało lejące gęste ciasto na lane kluski.
Do naczynia z gotującym się wodą i koperkiem wlewamy ciasto tak, aby powstawały niewielkie kluski. Gotujemy wszystko kilka minut, aby kluski były miękkie i już potrawa jest gotowa do spożycia.