czwartek, 16 maja 2013

BUDYŃ CZEKOLADOWY DOMOWY



BUDYŃ CZEKOLADOWY DOMOWY

PORCJA NA 3 – 4 OSOBY

PRODUKTY POTRZEBNE DO WYKONANIA;
·         mleko wiejskie 1500 mililitrów
·         fruktoza 60 gram
·         kakao 80 – 100 gram
·         mączka ziemniaczana 220 gram

PRZYGOTOWANIE BUDYNIU;

Mleko umieścić w naczyniu i postawić na źródle ciepła do zagotowania.
Kakao rozmieszać z niewielką ilością wody osmotycznej, aż powstanie gęste jednolite kakao.
Mączkę ziemniaczaną rozmieszać z wodą, aby powstała jednolita zawiesina.
Do gotującego mleka dodać wcześniej rozmieszane kakao, dobrze wymieszać, dodać fruktozę i całość zagotować.
Rozmieszaną z wodą mączkę ziemniaczaną dodać do gotującego mleka z kakao i energicznie mieszać aż się zagotuje.
Budyniem domowym napełnić salaterki i potrawa gotowa do spożycia.

Brak komentarzy: