czwartek, 6 czerwca 2013

GRILOWANIE A ZDROWIE

GRILOWANIE A ZDROWIE

Głównymi sprawcami całego zamieszania wokół grillowania są WWA, czyli 
wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne. Związki te wykazują silne działanie rakotwórcze i powstają w wyniku niepełnego spalenia materii organicznej.
 W produktach żywnościowych powstają przede wszystkim podczas grillowania żywności (gł. mięsa) nad otwartym ogniem np. na ruszcie. 
Takie związki jak benzopiren (silnie rakotwórczy) tworzą się na skutek nie tyle samego ogrzewania, co pirolizy tłuszczu. 
Grillowane mięso bezpośrednio na ruszcie może zawierać aż 50 mikrogramów/kg (to bardzo dużo!!!) szkodliwego benzopirenu i szeregu innych związków wykazujących podobne działanie. 
Według szacunków Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) 
narażenia na WWA w 99% jest wynikiem konsumpcji żywności, a tylko 0,9% tych 
związków dostaje się do organizmu wskutek wdychania, a 0,1-0,3% z wodą pitną.
Zachęcam Państwa do poszerzania informacji na temat szkodliwości grillowania oraz akroleiny i tworzenia indywidualnej oferty dla każdego klienta. 
Każdy zasługuje na to, aby być zdrowym. 
Rekomendujmy i wybierzmy zdrowe i dłuższe życie z Zepterem.
Więcej informacji pod numerem telefonu: 692455246

Brak komentarzy: