wtorek, 30 kwietnia 2013

BIGOS



BIGOS

PORCJA NA 3 – 4 OSOBY

PRODUKTY POTRZEBNE DO WYKONANIA

·         boczek z dzika 1000 gram
·         łopatka z dzika 1000 gram
·         mięso z jelenia II kategorii 1000 gram
·         kapusta biała 2500 gram
·         kapusta kiszona 500 gram
·         pomidory świeże 4 sztuki możemy zastąpić pomidorami z paki poza sezonem letnim
·         liść laurowy 2 sztuki
·         ziele angielskie 4 ziarnka
·         pieprz 6 ziarenek

PRZYGOTOWANIE POTRAWY;

Mięso pokroić w grubą kostkę. Naczynie ze stali chromowo niklowej rozgrzać i wrzucić mięso i dusić pod przykryciem.
Kapustę poszatkować, a następnie dodać do duszącego mięsa, dobrze wymieszać i dalej dusić pod przykryciem.
Kapustę kiszoną odcisnąć z wody, dodać do naczynia w którym dusi się już mięso z kapustą i dobrze wymieszać.
Do gotującej potrawy dodać dwa listki laurowe, cztery ziarnka ziela angielskiego, sześć ziarnek pieprzu i wszystko dobrze wymieszać.
Kiedy produkty są już miękkie dodać pomidory pokrojone w kostkę obrane wcześniej ze skórek i dobrze wymierzać. Potrawę podgrzewać przez cztery pięć dni.
Potrawę można spożyć lub umieścić w słoikach, pasteryzować około jednej godziny i można przechowywać w chłodnym miejscu przez kilka miesięcy. Drugim sposobem przechowywania bigosu to umieścić w woreczkach i zamrozić.

czwartek, 18 kwietnia 2013

KRUPNIK



KRUPNIK

PORCJA NA 3 – 4 OSOBY

PRODUKTY POTRZEBNE DO WYKONANIA POTRAWY;

·         kasza jęczmienna 100 gram
·         ziemniaki 500 gram
·         woda osmotyczna 1200 mililitrów
·         natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE POTRAWY;

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i umieścić w naczyniu, następnie dodać 1200 mililitrów wody osmotycznej, naczynie przykryć pokrywką, umieścić na źródle ciepła. Kiedy ziemniaki i woda zaczyniają się gotować dodać 100 gram kaszy jęczmiennej średniej.
Potrawę gotować, aż ziemniaki będą miękkie, podawać z natką pietruszki.